In de pers: artikel Platform Samenlevingsdienst

17.02.2020

Platform Samenlevingsdienst deed een interview over Compagnie Tartaren met artistiek leider Wim Oris. Daaruit kwam dit artikel:


Compagnie Tartaren: Hoe harder de stroming, hoe sterker de spieren

In de Ridderbuurt in Leuven, in een straat zoals je er vele vindt, achter een gevel zoals er zovele bestaan, hebben de Tartaren een bastion gebouwd. Want in Leuven zijn Tartaren niet een trots steppenvolk dat enkele honderden jaren geleden de wereld heeft bestormd, maar een groep van 60 vaste en losse vrijwilligers die onder begeleiding van enkele professionele theatermakers een gezicht en een stem geven aan thema´s en mensen die zich meestal bescheiden op de achtergrond houden.

De vrijwilligers van Compagnie Tartaren hebben elk hun eigen levensverhaal te vertellen. Ze zijn jong en ze zijn oud, zijn nieuw in België of wonen hier al sinds generaties, komen uit de Ridderbuurt of van ver daarbuiten, zijn nog volop hun weg in het leven aan het zoeken of hebben al een heel arsenaal aan levenservaring opgedaan. Een aantal zetten hun improvisatie-en acteertalenten in tijdens de theater-en filmproducties of tijdens de locatieprojecten van het gezelschap, evenveel anderen zetten zich in door de acteurs voor de repetities te vergasten op een gezonde tas soep met boterham, door decors te bouwen, de administratie en communicatie te beheren of door de nodige promotie te voeren. Het resultaat van al die inzet zijn straffe voorstellingen die artistieke toppen scheren dankzij de puurheid en waarachtigheid die de ploeg tentoon spreidt. De verhalen die de Tartaren brengen zijn uit het leven gegrepen en stoppen niet als de zaallichten na de voorstelling weer aangaan. Want de Tartaren verstaan de kunst om onder het vel van de aanwezigen te kruipen.
 

Artistiek leider Wim Oris glundert van trots als hij over zijn Tartarenvolk vertelt. Maar hij is vooral dankbaar om telkens weer te mogen aanschouwen “hoe inventief, sterk, weerbaar en veerkrachtig de mens is als hij in verbinding gaat met de ander”. “Met Compagnie Tartaren zorgen we dat onze vrijwilligers hun stem kunnen laten horen en deel uitmaken van een groter geheel. We bieden hen de kans om nieuwe dingen te leren, structuur aan te brengen in hun leven, nieuwe sociale contacten op te bouwen, een bijdrage te leveren waarop ze trots kunnen zijn.” Helemaal in overeenstemming met het Platform voor Samenlevingsdienst dus? “Inderdaad, wat wij doen is een ontmoetingsplek creëren waar mensen in verbinding gaan met elkaar, hun eigen kracht en eigenwaarde verkennen, waar ze uitvinden wie ze zijn, de wereld ontdekken en nieuwe horizonten krijgen. En dat zonder betutteling, want de weg naar je bestemming moet ieder zelf afleggen. Soms tegen de stroom in, maar dat kweekt sterke spieren.”

Auteur: Jeroen Weckhuysen

foto credits: Yuri van der Hoeven 

NIEUWSBRIEF