Creatieplek in Genk

voorstelling
do30/06/22
donderdag 30 juni, 00u00
juiste data nog te bepalen, -

Cie Tartaren bouwt een tweede participatieve creatieplek in Genk

Als sociaal-artistiek stadsgezelschap is Cie Tartaren een vaste waarde in Leuven. Vanuit die vertrouwde basis kijkt de compagnie graag over grenzen heen. Zo zijn we: nieuwsgierig en weetgraag. Die nieuwsgierigheid leidt ons nu naar Genk, waar het gezelschap een tweede creatieplek bouwt.

Haar expertise in co-creatieve en zorgzame theatercreatieprocessen bracht ons in het verleden ook naar heel wat andere plekken in Vlaanderen, om ook daar theatervoorstellingen te maken. Maar telkens op een andere plek creëren heeft geen duurzame impact. Het vroeg om een andere aanpak, en Genk biedt die mogelijkheid. 

‘Waarom Genk?’ vraagt u.

Genk is geen wit blad voor de Tartaren. Denk aan recente projecten zoals Ferm Portret (2020-2021) en Oogsten en Zaaien (2021).. Tijdens de ontwikkeling van die projecten ontstonden meteen hechte banden met lokale professionele en niet-professionele makers. De Tartaren proefden van Genk en Genk proefde van de Tartaren. De smaak beviel zo goed, dat alle betrokken partijen er meer van wilden. Meer, dieper, structureel. Vanuit onze stabiele en onderbouwde professionele werking willen we de ‘kans’ die Genk als creatieplek biedt volop aangrijpen.

‘Steenkool’, zegt u?

Nee, Genk is een goudmijn. De regio is rijk aan mensen, culturen en talen. De stad droomt al langer van een bruisend en duurzaam sociaal-artistiek platform. En dat is waar Genk en de Tartaren elkaar vinden. De compagnie weet als geen ander het houweel te hanteren om artistieke, sociale, culturele rijkdom op te delven. Zoals we het in Leuven al jaren doen, willen we ook in Genk ruimte maken voor artistiek kwaliteitsvolle theatercreaties. En ook daar willen we inwoners en bezoekers van de stad die creaties laten mee-maken.

Afstemmend met partnerorganisaties zoals C-Mine, Labiomista, HNS, The Building, Shikari en De Eenzamen, als lid van het LIKO, én complementair aan het lokale aanbod, willen we die nieuwe Genkse Tartaren-plek ontwikkelen. Met al onze kennis, ervaring en goesting.

Net zoals in Leuven zal Cie Tartaren in Genk werken vanuit de onderbuik van de samenleving. En dus werken we ook in Limburg in verbinding met lokale actoren uit het sociale netwerk. Denk aan Stebo, De Sfeer, Passarelle, Gigos, De regenboog of het Regenboogkoor. Evengoed smeden we individuele banden met inwoners van Genk.

De Tartaren staan te popelen om ook in Limburg te delven, te ontdekken, te ontmoeten, te maken, te bouwen en sociaal-artistiek theater te creëren. En daar beginnen we nog dit voorjaar heel concreet mee. Genk, here we come...

foto: Boumediene Belbachir

datums
Tickets
do30/06/22
00u00
juiste data nog te bepalen, -

NIEUWSBRIEF