Begoocheling

voorstellingen
Cie Tartaren

Waar droom je van?
Welke dromen heb je al bereikt?
Welke verwachtingen heeft je omgeving van je?

In Begoocheling komen nieuwkomers in België aan het woord. Cie Tartaren peilt naar hun dromen en naar de verwachtingen die de maatschappij van hen heeft. In hoeverre rijmen deze? Wordt hun verhaal een ontgoocheling of een succes?

Begoocheling is een spiegelproductie van de voorstelling Een Ontgoocheling van Het nieuwstedelijk. Beide Leuvense stadsgezelschappen inspireren zich op het boek Een Ontgoocheling van W. Elsschot. Hierin botst Kareltje De Keizer op het toekomstbeeld dat zijn vader en zijn omgeving voor hem hebben. Kareltje heeft een groot hoofd. Dus hij zal slim zijn. Dus hij zal advocaat worden. Er staan grootse dingen te gebeuren voor hem. Maar Kareltje kan deze verwachtingen niet inlossen. De ene ontgoocheling na de andere vindt plaats.

Met de thematiek van (de impact van) verwachtingen gaan beide gezelschappen aan de slag. Waar Het nieuwstedelijk focust op de toekomstverwachtingen bij jongeren, gaat Cie Tartaren werken met de verhalen van nieuwe inwoners. De spiegeling van de twee producties vindt niet alleen thematisch plaats, maar zet zich tevens door in het werkproces. Dit gaat van start met interviews, om vervolgens dit materiaal te verwerken in een artistiek eindresultaat.

Cie Tartaren gaat in gesprek met mensen die maximaal vijf jaar in België wonen. Ze peilt naar de verwachtingen van de mensen zelf, hun directe omgeving en de maatschappij. In hoeverre komen deze overeen? In hoeverre veranderen je verwachtingen en dromen? In hoeverre bepaalt de context waarin je terecht komt wat je van je toekomst verwacht? Deze verhalen vormen het materiaal waarmee regisseurs Wim Oris en Siebe Geens aan de slag gaan. Samen met (een deel van) de gesproken mensen wordt er via cocreatie gezocht naar een artistieke vertaling van deze verhalen.

De keuze om met nieuwe inwoners te werken is ontstaan vanuit de actualiteit. Migratie en nieuwkomers zijn niet weg te slaan uit de nieuwsberichten. Er is felle discussie over hoe men moet omgaan met de nieuwe inwoners, welke plek en kansen ze moeten krijgen. Er wordt veel gesproken over nieuwkomers in terminologieën als ‘migratieproblematiek’ of ‘vluchtelingenproblematiek’.

Cie Tartaren wil de focus niet leggen op de ‘problematieken’, maar op de mensen. Iedere mens heeft dromen en verwachtingen. Iedere mens zoekt zijn eigen weg. Cie Tartaren gaat in Begoocheling op zoek naar hoe nieuwkomers hier hun dromen proberen te realiseren, naar de kracht van waaruit ze dit doen en naar de bemoedigingen en ontmoedigingen die ze hierbij onderweg tegenkomen.

regie: Wim Oris en Siebe Geens

Spiegelproductie met Een Ontgoocheling van en samenwerking met het nieuwstedelijk

Een Ontgoocheling

 

 

 

 

 

 

 


We hanteren volgende prijzen:

  • normaal tarief: €1
  • -26-jarigen: €9
  • +65-jarigen: €9,5
  • de cultuurkaartkorting: €8
    op vertoon van je Cultuurkaart KU Leuven of European Youth Card, 1 ticket per voorstelling per persoon
  • UiTPAS met kansentarief: €2
    op vertoon van je UiTpas, 1 ticket per persoon, enkel voor inwoners met domicilie in Leuven

Korting te verkrijgen bij het ophalen van je ticket aan de kassa op vertoon van een bewijsstuk.

datums
vr01/06/18
20u00
30CC/Wagehuys, Leuven - €10
Tickets
za02/06/18
20u00
30CC/Wagehuys, Leuven - €10
Tickets
zo03/06/18
15u00
30CC/Wagehuys, Leuven - €10
Tickets

NIEUWSBRIEF