Cie Tartaren in Italië!

22.08.2023

Vanavond première van de voorstelling 'Belladonna' in Italië!
'Onze' Roberta Santucci regisseerde deze participatieve voorstelling in een Italiaans dorp. 
Een coproductie van Cie Tartaren.

De Italiaanse krant schreef erover.

Vertaling:


CERCHIO. 22 AUGUSTUS OM 21:30 - LOCATIE EX-CASTELLO ZAL WORDEN GEHOUDEN, ALS ONDERDEEL VAN I RACCONTI DEL BORGO DE VOORSTELLING BELLADONNA

Redactie - Il Faro 24 16 augustus 2023 Evenementen, L'Aquila

I racconti del borgo is een theatraal project dat in 2017 is ontstaan uit de samenwerking tussen Roberta Santucci en Fiorenzo Amiconi, meer precies uit de wens om de gemeenschap van het kleine Marsicaanse stadje haar individuele en collectieve herinneringen te laten herontdekken in de hoop dat deze een engagement in het heden kunnen activeren. Vooral die verhalen waarvan de protagonisten de zogenaamde helden van de subalterne klassen waren, mensen die geen plaats hebben gevonden in de geschiedenisboeken en wier verhalen de dominante historische verhalen kunnen ondermijnen. [Zo hebben de straten van Cerchio in deze jaren van het project het verhaal verteld van de rover Parassitt, van Peppina, een jonge tiener die de jongens aan het front schreef om hen te helpen de wil om te leven niet te verliezen tegenover de wreedheden van de oorlog, de delicate liefdesverhalen van de oudere dames van het dorp]. In de loop der jaren heeft dit project steeds meer geprobeerd om de reconstructie van de herinnering te combineren met reflectie over actuele kwesties en is het een participatief project geworden, waaraan een groep dorpelingen niet alleen als acteurs, maar ook als medescheppers van deze reis deelneemt. 

Dit jaar wil Belladonna (een giftige plant met geneeskrachtige eigenschappen) de associatie tussen het woord vrouw en het woord heks door de eeuwen heen onderzoeken, samen met het thema moraal, immoraliteit en vooroordelen. Een groep van ongeveer 30 acteurs tussen de tien en zeventig jaar oud vertelt om beurten fragmenten van een heksenproces dat in de jaren 1600 in Cerchio werd gehouden, verhalen en volkslegendes van de stad, maar ook hun persoonlijke en huidige relatie met moraal, angsten en sociale druk. Belladona heeft het beschermheerschap gekregen van de gemeente Cerchio en profiteert van de medewerking van Cie Tartaren, een sociaal-artistiek gezelschap gevestigd in België, erkend door de Vlaamse overheid, dat theatervoorstellingen creëert en distribueert met thema's van maatschappelijk belang en van hoge artistieke kwaliteit, gebaseerd op co-creatie tussen professionele en kwetsbare makers.

Burgemeester Tedeschi: Dit is een initiatief waarbij de burgers van Cercia direct betrokken zijn, dankzij de 'vaardigheid' van Roberta Santucci, die ik publiekelijk bedank. Lokale geschiedenis, cultuur en sociale participatie zijn het begin van een belangrijker project dat ontwikkeld zal worden met Cie Tartaren, een artistiek-sociaal gezelschap gevestigd in België.

 

NIEUWSBRIEF